Wouter Verschelden

Wouter Verschelden is politiek journalist, lesgever, auteur en tv-maker. 

Twee decennia geleden begon Verschelden als politiek redacteur bij De Standaard, na een opleiding als master in politieke wetenschappen aan de UGent en een master in general management aan de Vlerick Business School. Hij werkte zes jaar bij de krant, in een ‘dream team’ met onder meer Isabel Albers, Steven Samyn, Bart Brinckman en Guy Tegenbos. Zeker van die laatste leerde hij de knepen van het vak.

Een jaar later, in 2010 behaalde hij een master in political journalism aan de Columbia-universiteit in New York, aan de School of Journalism daar. 

Datzelfde jaar werd hij hoofdredacteur van De Morgen, waar hij een hele lichting talent binnenbracht, waaronder de Franstalige politieke journalist Martin Buxant. 

Een fundamenteel andere visie over de digitale strategie van De Morgen dan de bedrijfsleiding leidde tot zijn exit. Wat volgde was televisiewerk: een documentaire bij Panorama op de VRT: Stop de persen - de toekomst van de journalistiek. De documentaire werd onder meer verkocht aan Al Jazeera en er volgde een boek. 

Samen met politiek journalist Ivan De Vadder maakte Verschelden later ook ‘De Logische Premier’, een reconstructie van de regeringsvorming in 2014

Tegelijk startte hij een nieuw journalistiek initiatief: Newsmonkey. Dit digitale merk focuste volledig op de ‘generation Y’, en verrichtte in België pionierswerk. Als politiek journalist bouwde hij het merk uit tot gezaghebbende stem in de Wetstraat. Hij werd ook vaste gast bij Villa Politica, het parlementaire programma van de VRT. 

In 2018 startte hij zijn dagelijkse nieuwsbrief over politiek, die gretig gelezen werd door liefhebbers én betrokkenen.

Sinds 2020 geeft Verschelden ook les aan de UCL, bij de l’Ecole de Journalisme de Louvain (EjL) als gastdocent voor meerdere vakken. Werken met jonge journalistieke talenten is altijd een passie van hem geweest.

Verschelden schreef verschillende boeken over politiek en media. Tegelijk werkte hij een satirische tv-reeks uit over de Belgische politiek: De Zestien, over de werking van verschillende kabinetten in de Wetstraat. De reeks werd in 2016 op Canvas uitgezonden.