- W16
- Posts
- Crisis in Arizona: “Zaten zeer dicht bij akkoord”, maar nachtelijke uithalen van Bouchez verbitteren sfeer compleet, onduidelijk of De Wever aanblijft
Crisis in Arizona: “Zaten zeer dicht bij akkoord”, maar nachtelijke uithalen van Bouchez verbitteren sfeer compleet, onduidelijk of De Wever aanblijft
De vulkaan barst.
Crisis in Arizona: “Zaten zeer dicht bij akkoord”, maar nachtelijke uithalen van Bouchez verbitteren sfeer compleet, onduidelijk of De Wever aanblijft

Een nachtelijke uitbarsting laat sporen na, voor Arizona.
Very mixed feelings. Dat is de balans na de nachtelijke marathon waarbij de vijf Arizona-partijen doorgingen tot het bittere eind over de sociaal-economische nota. Daarbij raakten ze ‘zeer dicht’ bij een akkoord, bevestigen meerdere bronnen: “Zo dicht dat er eigenlijk heel veel op tafel ligt, en niemand nog wil weglopen.” Maar in de nachtelijke uren bleek dat Georges-Louis Bouchez (MR) vond dat de slinger te veel overhelde naar Vooruit, waar Conner Rousseau (Vooruit) een aantal stevige toegevingen had bedongen van formateur De Wever. De sfeer raakte daardoor zodanig verhit dat Bouchez compleet ontplofte. In die omstandigheden kon geen akkoord worden bereikt. Het blijft de vraag of er op deze manier überhaupt een stabiele coalitie kan worden gevormd: de MR-voorzitter heeft zijn reputatie alle eer aangedaan.
In het nieuws: Druk op de ketel van Arizona doet de potjes overkoken.
De details: Georges-Louis Bouchez houdt zich al weken opvallend rustig: hij blijft weg van camera’s en sociale media. Maar intern liet hij zondagnacht ruw weten dat het voor hem genoeg was met toegevingen, met name op het vlak van de fiscaliteit. Dat verliep zo ruw dat het knapte.
Elke formatie heeft haar crisette, het kookpunt, de onvermijdelijke vulkaanuitbarsting. Die kwam er vannacht, in de kantoren van het voorzitterschap van de Kamer, waar nu ook de Arizona-coalitie onderhandeld wordt (de Vivaldi-regering deed dat in het Egmontpaleis).
Nochtans leek alles klaar te liggen om een mooie landing in te zetten. Want nadat vrijdag al een marathonvergadering zonder succes eindigde, had formateur De Wever wel de puzzelstukken in handen om tot een deal te komen, zo was de inschatting.
Via de bilaterale gesprekken hadden alle partijvoorzitters hem wel wat elementen aangereikt. En daaruit bleek ook al langer: zowel in de arbeidsmarkt als voor de pensioenen zijn in grote lijnen de hervormingen duidelijk, en de echte obstakels zijn er ook uitgehaald.
Voor de fiscaliteit bleef het een zwaardere dobber, omdat dat deel technisch gezien ook het meest complex in elkaar zit. Maar gedurende het weekend hadden De Wever en zijn team wel opnieuw gesprekken met de socialisten, en daaruit bleek dat Vooruit eindelijk de landing had ingezet.
“We hebben een goed en constructief gesprek gehad met de formateur deze namiddag en we hebben er goede hoop op,” verklaarde Rousseau aan de deur van de Kamervoorzitter, in de Wetstraat. Rousseau stond immers onder flinke druk: de reeks nota’s van De Wever deden de socialisten huiveren over “een veel te rechts beleid,” maar nu de stekker uit de onderhandelingen trekken, zou de zwarte piet meteen bij hen terechtkomen.
En Rousseau maakte er juist zijn handelsmerk van om “niet te blokkeren, maar oplossingen te zoeken” in het verleden. “De mensen willen een regering en wij willen dat er een regering komt,” zo bewandelde hij die laatste lijn ook bij het binnengaan.
Waar het dan misging: Bouchez' ‘ja’ op de supernota vrijdag was vooral een tactische ‘ja,’ zo bleek.
Subscribe to W16 Plus to read the rest.
Become a paying subscriber of W16 Plus to get access to this post and other subscriber-only content.
Already a paying subscriber? Sign In.
A subscription gets you:
- • Dagelijks de W16 Insider brief
- • Wekelijks de podcast ‘Het politieke Salon’
- • Exclusieve voorrang op live events van W16
- • Kortingen op boeken
Reply