- W16
- Posts
- "Een Vlaamse regering voor september!": Met onmogelijk ultimatum poogt Mahdi zich in de match te knokken, interne frustratie bij CD&V over “alles op de voorzitter” neemt toe
"Een Vlaamse regering voor september!": Met onmogelijk ultimatum poogt Mahdi zich in de match te knokken, interne frustratie bij CD&V over “alles op de voorzitter” neemt toe
De empathie van een Hilde Crevits (cd&v) wordt gemist in de campagne.

Voor het eerst in jaren geen prominente rol voor Crevits bij cd&v: noodgedwongen.
“Voor 1 september moet er een nieuwe Vlaamse regering zijn.” Met die eis, nog voor de kiesuitslag er is, wil Sammy Mahdi (CD&V) zich in de match van de campagne knokken. Hoe realistisch die eis is, valt nog te bezien: het initiatiefrecht komt vermoedelijk bij Tom Van Grieken (Vlaams Belang) te liggen, die dat dan niet meteen uit handen zal geven. Maar Mahdi, die zijn kopstukken bijeen riep op een persconferentie om de eis te uiten, wil vooral de N-VA viseren. Want volgens hem duwt Bart De Wever (N-VA) de campagne te veel naar het federale, en moet het “meer over het Vlaamse niveau gaan”. Het typeert de CD&V-campagne, waarbij Mahdi eerder al een ‘strategische alliantie’ sloot met MR én Les Engagés, om De Wever uit zijn kot te lokken. Ook daar klopt Mahdi zich stevig op de borst: het is naar eigen zeggen zijn verdienste dat beide partijen nu over een staatshervorming willen praten. Intern bij CD&V heeft men ondertussen wel bedenkingen bij de eigengereide koers die de voorzitter vaart: andere kopstukken komen nauwelijks aan bod, zowat elk media-optreden eist de voorzitter zelf op, en de ambities die uitgesproken worden, zoals “derde partij worden” of nu “voor september een Vlaamse regering”, zijn “opgepompt” volgens partijgenoten. “We missen de empathie van een Hilde Crevits in deze campagne”, zo zegt een ervaren CD&V’er.
In het nieuws: Een nieuw ultimatum, nu al, over de timing van de regeringsvorming. CD&V eist dat er een Vlaamse regering is voor september.
De details: Bij CD&V voor het eerst sinds mensenheugenis geen leading lady Hilde Crevits in de campagne: omwille van haar zieke moeder zette ze noodgedwongen haar campagne op een laag pitje. Maar zo wordt de toon van CD&V haast volledig bepaald door één man: Mahdi. En die speelt het veel harder en ruwer dan het West-Vlaamse kopstuk.
“Aan wie zou dat liggen, dat ze in Franstalig België nu wel over een staatshervorming spreken?", zo verklaarde Mahdi op een persconferentie van CD&V, waarbij de kopstukken van de partij waren opgetrommeld. "In alle eerlijkheid, is Bart De Wever met Maxime Prévot (Les Engagés) en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan spreken? Ik weet zelfs niet of hij hun telefoonnummer heeft. We moeten nochtans met elkaar spreken en niet constant demoniseren. Mij verbaast het niet dat beiden dat nu zeggen.”
Het was de klassieke, kenmerkende stijl van de CD&V-voorzitter, toch omringd door zijn vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V), zijn Vlaamse vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V) en zijn ministers van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en van Landbouw Jo Brouns (CD&V), die de aandacht naar zich persoonlijk zoog, door het eigen lof te zingen.
En die quote, die meteen daarna in het nieuws raakte, leidde de spotlights meteen weer naar het federale niveau en een mogelijke staatshervorming. Terwijl de CD&V-persconferentie nu net bedoeld was om druk te zetten op het andere niveau: het Vlaamse. Alleen: het ego nam het even over.
Dat was nu net niet de bedoeling voor cd&v, die de hele top bijeen riep om de “focus op Vlaanderen te leggen”. “Vlaanderen mag niet het aanhangwagentje zijn van het federale niveau”, was net de boodschap, ook al zaten ook federale ministers Verlinden en Van Peteghem erbij.
Daarbij formuleerde cd&v nog eens haar klassieke eisenpakket: een nieuw stikstofakkoord voor de doelgroep van de boeren, en extra kindergeld en meer kinderopvang voor de doelgroep van de gezinnen.
Alleen deden Mahdi en co er deze keer een extra eis bij: “Er moet voor 1 september een Vlaamse regering zijn, voor de start van het nieuwe schooljaar”. En daarbij een heel duidelijke aanval naar de N-VA: de Vlaamse onderhandelingen mogen op geen enkele manier gekoppeld worden aan de federale. “Geen aanhangwagentje”, zo stelde Mahdi. “Vlaamse leerkrachten, ondernemers en landbouwers zijn geen pasmunt voor wat zich in een kasteel afspeelt rond federale onderhandelingen.”
Dat uitgerekend op dezelfde dag oud-kopstuk Pieter De Crem (CD&V) in De Standaard brandhout maakte van die aanpak, gaf toch een licht ironische smaak aan het geheel. “Serieus, ik ben ervaringsdeskundige en assen tussen Vlaamse en Franstalige partijen houden niet lang stand. Eén telefoontje van de grootste Franstalige partij volstaat vaak al om de solidariteit tussen de christendemocratische geestesgenoten te doorbreken”, zo stelde De Crem daar droog.
Niet meteen passend in het cd&v-kraam, maar daar houdt De Crem tegenwoordig nog weinig rekening mee. Heel openlijk stelde hij: “De vraag die ik mij nu vooral nog altijd stel: waarom maken we geen as met de Vlaamse partijen? (...) Nochtans leefde de nood aan een staatshervorming wel degelijk binnen de Vlaamse regering. We hadden daarvoor veel sterker de handen in elkaar kunnen slaan, zoals met een gemeenschappelijke verklaring.”
Subscribe to W16 Plus to read the rest.
Become a paying subscriber of W16 Plus to get access to this post and other subscriber-only content.
Already a paying subscriber? Sign In.
A subscription gets you:
- • Dagelijks de W16 Insider brief
- • Wekelijks de podcast ‘Het politieke Salon’
- • Exclusieve voorrang op live events van W16
- • Kortingen op boeken
Reply