- W16
- Posts
- Makke ambities voor Waalse begroting spelen federaal zuur op: “Een regeerakkoord vol lucht”, haalt Rousseau uit, die met Arizona “uitzonderingen van Europa” wil bekomen
Makke ambities voor Waalse begroting spelen federaal zuur op: “Een regeerakkoord vol lucht”, haalt Rousseau uit, die met Arizona “uitzonderingen van Europa” wil bekomen
Alweer forse communicatie binnen Arizona.
Makke ambities voor Waalse begroting spelen federaal zuur op: “Een regeerakkoord vol lucht”, haalt Rousseau uit, die met Arizona “uitzonderingen van Europa” wil bekomen

Alles wat de gewesten niet doen aan budgettaire inspanning, valt federaal.
“Waarom zou het federale niveau de shit van Wallonië moeten opkuisen?” Het zijn harde woorden die vallen in de coulissen van Arizona over de begroting. De federale onderhandelingen draaien grotendeels om een gigantische besparingsoefening, waar België voorstaat. De Europese Commissie eist daarvoor inspanningen om het gezamenlijke tekort van dit land terug te dringen tot 3 procent van het bbp. “Maar doordat de MR en Les Engagés verder het begrotingsevenwicht in Wallonië uitstellen, verzwaren ze de federale oefening nog. Dan kan je niet straks daar de strenge leermeester komen spelen,” zo analyseert men bij Vooruit. Daar haalde kopman Conner Rousseau (Vooruit) vanmorgen ook hard uit naar de Waalse regering: “Een regeerakkoord vol lucht,” zo stelt hij fel. Die communicatie komt bovenop een publiek pleidooi van Rousseau om opnieuw een deel extra schulden te maken en “te investeren” voor onder meer de vergrijzing, klimaat en defensie. Daarvoor wil hij “een uitzondering vragen aan Europa”. Binnen de Arizona-formatie reageren de anderen kregelig: “Zo kan je niet sereen werken,” is bij een Franstalige bron te horen. “Meer schulden maken? Pure PS-praat,” zegt een N-VA-bron dan weer.
In het nieuws: Agitatie over de te slappe begrotingsambities van de Waalse regering
De details: Alles hangt aan alles in de discussie over de centen. Elke euro die de Waalse of Vlaamse regering niet bespaart, moet federaal gevonden worden, wil men samen de Europese normen opnieuw halen. Net daarom is het “voluntarisme” en enthousiasme over de snelheid waarmee MR en LE in Namen een akkoord onderhandelden toch misplaatst, is aan Vlaamse kant in Arizona te horen, het luidst bij Vooruit, maar ook bij de anderen.
“Een regeerakkoord vol lucht”. Conner Rousseau floepte het er nog uit, het deuntje van de reclame was eigenlijk al begonnen op Radio 1, toen hij vanmorgen zijn media-offensief rond de financiën van Arizona nog even kracht kwam bijzetten.
Een opiniestuk in De Tijd, en daarna dus een radio-interview: de kopman van Vooruit blijft midden in de onderhandelingen media-aandacht zoeken. Daarbij verdedigde Rousseau een begrotingsdoctrine die behoorlijk haaks staat op wat op dit moment gangbaar is in Europa.
Niet schuldafbouw, maar net nog extra gaan lenen: “China en de VS hebben duidelijk door dat schulden niet hun grootste probleem zijn. Wel het klimaat, de economische groei en het niet te afhankelijk zijn van andere landen,” zo schrijft hij.
Geen makkelijk behapbare materie, maar wel “essentieel” in de komende onderhandelingen volgens Vooruit. Daarbij viseerde de socialist doelbewust in zijn communicatie China, “want dat is iets wat de mensen wel verstaan”.
Met name de dumpingprijzen waaraan China op dit moment haar elektrische wagens op de markt brengt in Europa. Maar strafheffingen zijn niet de methode om dat te stoppen, wel vanuit Europa ook zelf beter en goedkoper leren produceren.
“Met zwakke economische voorspellingen, een verouderende bevolking en militaire dreigingen moet Europa dringend het geweer van schouder veranderen. We moeten massaal investeren in de eigen economie en groene transitie, die dan jobs oplevert in plaats van kost,” zo zegt Rousseau in het opiniestuk, wat hij netjes op de radio herhaalde.
Vooruit dringt daarbij aan op investeringen in drie domeinen, waarop Europa zou moeten toestaan dat ze uit de begroting worden gehouden, en zo dus niet meetellen om de norm van 3 procent maximum tekort ten opzichte van het bbp te halen. Het gaat om de vergrijzing, klimaat en defensie.
“Minstens één maar eigenlijk twee van de drie zouden we toch moeten kunnen halen bij de Europese Commissie,” klinkt het strijdvaardig bij een rode bron.
Maar er is meer. Pas helemaal op het einde van het radiogesprek maakte interviewer Bart Schols nog een verwijzing naar de “snelheid” waarmee Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (LE) nu al een regering gemaakt hebben in Namen. En of dat federaal druk legde. Opvallend, daarop dus de scherpe reactie van Rousseau over “veel lucht in dat regeerakkoord”. Maar toeval is dat allerminst.
Waar dit echt om draait: Doen Bouchez en Prévot wel genoeg inspanningen?
Subscribe to W16 Plus to read the rest.
Become a paying subscriber of W16 Plus to get access to this post and other subscriber-only content.
Already a paying subscriber? Sign In.
A subscription gets you:
- • Dagelijks de W16 Insider brief
- • Wekelijks de podcast ‘Het politieke Salon’
- • Exclusieve voorrang op live events van W16
- • Kortingen op boeken
Reply