- W16
- Posts
- Onbewogen over turbulentie en vooral “onthecht” over de Zestien: De Wever niet van koers te brengen
Onbewogen over turbulentie en vooral “onthecht” over de Zestien: De Wever niet van koers te brengen
Een "extreem openingsbod": N-VA past de klassieke onderhandelingsmethode toe
Onbewogen over turbulentie en vooral “onthecht” over de Zestien: De Wever niet van koers te brengen

Zo weinig mogelijk afleiding voor De Wever, is de boodschap.
Een stoïcijnse houding, zen: dat is de aanpak die formateur Bart De Wever hanteert bij de hoop ruis die opduikt bij de regeringsvorming. Die leverde bij het begin van de echte onderhandelingen in de ‘centrale werkgroep’ onder de voorzitters gisteren meteen een stevige confrontatie op: de coalitiepartners waren niet gediend met het openingsbod van de N-VA in een aantal nota’s. Die schreef De Wever zelf en zijn gegroepeerd in zes werkgroepen: economie, gezondheidszorg, energie, veiligheid, migratie en defensie. Maar zowel Vooruit, Les Engagés als cd&v maakten voorbehoud over de voorspelbaar gevoelige thema’s zoals migratie, fiscaliteit, de arbeidsmarkt en gezondheidszorg in die startnota’s. Die hangen ook haast allemaal samen met dé grote vraag: de begroting. Daarover organiseert De Wever nu opnieuw bilaterale contacten. De formateur is niet van plan zijn werkmethode verder aan te passen. Binnen N-VA laat men niet na erop te wijzen dat de partij ook twee keer groter is dan zowel cd&v en Vooruit in de Kamer, én dat ze de verkiezingen wonnen. Over de Zestien “is Bart bijzonder onthecht: als dit een Vivaldi-afkooksel moet worden, zal hij rustig passen,” zo zegt een N-VA-bron.
In het nieuws: De N-VA komt meteen met een “redelijk extreem” openingsbod.
De details: Die aanpak van De Wever leverde meteen stekelige reacties op bij de coalitiepartners. Maar de onvermijdelijkheid van de mathematica maakt tegelijk wel dat iedereen het hard kan spelen. Ook de grootste partij dus.
“Weinig elegant en nogal kleintjes van hem,” zo moest Maxime Prévot (LE) wel reageren gisteren, op de uithalen van Conner Rousseau (Vooruit).
Die kwam gisteren met een opiniestuk over de Europese begrotingsregels, maar gaf in de marge van een radio-interview ook de nieuwe Waalse regering een sneer, door het “een regeerakkoord vol met lucht” te noemen en erop te wijzen dat er niet eens een begrotingstabel is overgemaakt. “Dit zorgt ervoor dat het federale niveau straks meer moet besparen,” zo was bij de socialisten te horen.
Prévot maakte in zijn reactie voor de camera’s, die bij de federale onderhandelingen postvatten, de logische connectie met de kritiek die de PS ook al verwoordde: “Ik kan mij inbeelden dat hij op die manier aan één zeel trekt met de PS, die in Wallonië in de oppositie zit.”
Ook Sammy Mahdi (cd&v) vond het nodig om in de marge van de federale onderhandelingen voor de camera’s Rousseau terecht te wijzen: "Ik denk dat je toch best oplet met hoe je over toekomstige coalitiepartners praat." Hij vond het “niet verstandig” om de Waalse partijen op de vingers te tikken: “Ze doen nu eindelijk wat Vlaanderen verwacht. Ik wil MR en Les Engagés alleen maar feliciteren met hun akkoord," zei hij.
De relatie tussen Rousseau en Mahdi zit al langer niet echt optimaal. Feit blijft dat de Waalse regering geen duidelijk begrotingspad tekende voor de nodige concrete besparingen die toch onvermijdelijk zullen zijn.
Minstens even opvallend: geen enkele reactie van Georges-Louis Bouchez (MR) op de aanval van Rousseau. De MR-voorzitter lijkt zich voorlopig, haast als enige, te willen inzetten om federaal de nodige sereniteit te creëren om een regering te maken. Geen reactie op X, geen optreden voor de camera’s dus.
Bij Vooruit reageerde men wat verwonderd, op zoveel heisa over een opiniestuk in De Tijd: “Daarop reageren voor de tv-camera’s… Wie zoekt dan de media?” zo vroeg een rode bron zich achteraf af.
“Maak gerust maar eens de optelsom van hoeveel men bij Vooruit na afloop van coalitiegesprekken de camera’s heeft opgezocht.” Overigens: aan tafel bij de onderhandelaars van Arizona werd gisteren met geen woord gerept over de hele discussie die zich in de pers ontspon. Ook wel veelzeggend.
Waarom dit ertoe doet: De Wever wil zich niet laten afleiden.
Subscribe to W16 Plus to read the rest.
Become a paying subscriber of W16 Plus to get access to this post and other subscriber-only content.
Already a paying subscriber? Sign In.
A subscription gets you:
- • Dagelijks de W16 Insider brief
- • Wekelijks de podcast ‘Het politieke Salon’
- • Exclusieve voorrang op live events van W16
- • Kortingen op boeken
Reply